Interview

Simone Kooij

Chief HR officer

Simone (41) woont samen met haar man Jasper, dochter Livia en zoontje Arthur in Muiden. Na een studie rechten in Amsterdam is zij haar carrière gestart als legal counsel bij Endemol en daarna werkzaam geweest als advocaat bij een advocatenkantoor, De Brauw Blackstone Westbroek, in Amsterdam. In de afgelopen 16 jaar heeft zij daar prachtige stappen gemaakt. Ooit gestart als jurist en daarna een overstap gemaakt naar HR in de functie van coördinator staffing & talentmanagement, Head of learning en sinds 3 jaar als chief HR officer.

Kun je ons vertellen over je carriere pad van jurist naar Chief HR Officer? Wat inspireerde je om deze overstap te maken?

Eigenlijk ben ik er ingerold. Ik ben mijn carrière begonnen als jurist. Problemen oplossen, verschillende standpunten kunnen onderbouwen en vertegenwoordigen en alles weten over een bepaald rechtsgebied: het is een prachtig vak, maar na ruim acht jaar haalde ik daar minder voldoening en uitdaging uit. Bij een groot kantoor word je uiteindelijk opgeleid tot specialist en focus je op bepaalde type zaken binnen je eigen rechtsgebied. Hierbij is het van belang dat je ieder detail kent en beheerst. Ik merkte op een gegeven moment dat de energie er niet meer was. Ik weet nu dat ik meer een generalist ben dan specialist. Ik heb daarna nog wel een stap gemaakt, daarin weer meer ervaring opgedaan, maar na een moment van bewustwording wist ik, hierbij gaat het te veel om het juridische gepuzzel en minder om mensen. In overleg met mijn werkgever heb ik toen besloten om te stoppen met mijn functie en een sabbatical te nemen van twee maanden. Aan het einde van mijn sabbatical werd ik benaderd door het toenmalige bestuur van mijn huidige werkgever met de vraag of ik Central Staffing (resource planning) wilde opzetten. De perfecte combinatie van mijn juridische kennis over zaken en mijn kennis over ons kantoor, maar juist met een focus op de ontwikkeling van mensen en daarmee de organisatie. Voor mij was het wel een spannende stap om van mijn juridische vakgebied een overstap te maken naar Staffing, maar tegelijkertijd leek het mij ook te gek! Iets nieuws opzetten, carte blanche krijgen en gaan! Voor mij een super leuke uitdaging die ik graag aan wilde gaan na mijn sabbatical, ik ben er zelfs eerder voor teruggekomen! Voor het opzetten van Central Staffing heb ik destijds een aanpak gemaakt, heel veel mensen binnen de organisatie gesproken, de huidige processen geïnventariseerd en een tool gebouwd. Na ongeveer zes maanden begon Central Staffing echt te lopen en kon ik de meerwaarde ervan laten zien. Vanuit deze rol kon ik invulling geven aan de ontwikkeling van onze medewerkers en overall een betere inzet van het talent, dit gaf zoveel voldoening. Vanuit deze rol kon ik meepraten en denken over onderwerpen op zowel tactisch als strategisch niveau. Ik kwam met een externe organisatie in contact voor de rol van HR manager, ik ging op gesprek en kreeg vervolgens een aanbieding. Mijn werkgever wilde mij niet kwijt en wilde graag meedenken voor een passende functie. Uiteindelijk kwamen zij met een mooi tegenbod en een inhoudelijk uitdagende rol. Het klonk te gek en ik ben gebleven. In die nieuwe rol als Head of learning & culture mocht ik een klein team aansturen. Met veel plezier heb ik dat ruim twee jaar gedaan en vervolgens heb ik onze HR manager opgevolgd, eerst in een co-chief rol en nu als enige eindverantwoordelijke voor HR.

Hoe heeft je juridische achtergrond je geholpen bij het vervullen van je rol als Chief HR Officer?

Mijn juridische achtergrond is zeker een voordeel in mijn huidige rol als Chief HR Officer. Door mijn kennis sta ik dicht bij de business, spreek ik dezelfde taal en geeft mij dit een goede positie aan tafel. Ook vanuit HR bepaal ik graag de (juridische) kaders en ga ik vervolgens over op de invulling van een taak, project of vraag. Door mijn achtergrond kan ik zaken goed analyseren en snel een juiste afweging maken.

Wat vind je het mooiste aan jouw rol als Chief HR Officer en hoe haal je voldoening uit je werk?

Het allermooiste vind ik “when a plan comes together” en dan doel ik op impact maken op verschillende niveaus: op individueel niveau het verschil maken en mensen helpen en op organisatie niveau: impact maken op cultuur, veranderingen doorvoeren, maar tegelijkertijd onze cultuur en de ziel van onze organisatie helpen bewaren.

Welke vaardigheden heb je meegenomen uit je juridische carriere die je nu in HR toepast?

Verschillende vaardigheden gebruik ik op dagelijkse basis in mijn huidige rol, bijvoorbeeld het analyseren, het kunnen vertellen van een goed verhaal, maar ook belangen goed kunnen afwegen en oplossingsgericht kunnen werken.

Wat zijn de belangrijkste veranderingen die je hebt waargenomen sinds je in deze sector bent gaan werken?

Het opzetten van Central Staffing binnen het kantoor heeft het HR team dichter bij de business gebracht: door overzicht te creëren van alle talenten, hun ervaring en ontwikkel wensen. Het is daarmee ook meer data gedreven worden, hoewel dat nog volop in ontwikkeling is en altijd beter kan. Binnen het kantoor hebben we onze partners ook in hun leiderschapsrol kunnen helpen zetten door ieder van hen leidinggevende te maken van een klein groepje stagiaires en medewerkers. Daarmee zijn partners directer betrokken als leidinggevenden en kunnen we vanuit HR de business partner rol goed vervullen. Dat is een goede ontwikkeling geweest. Daarnaast heeft corona ook voor een belangrijke ontwikkeling gezorgd. Het is binnen de advocatuur baanbrekend geweest. Door corona kwamen er ineens mogelijkheden voor thuiswerken en dat ging verrassend genoeg veel beter dan velen hadden verwacht. Tegelijkertijd zien we nu wel weer een terugtrekkende beweging. Mensen werken ook graag op kantoor, en die face time is niet alleen essentieel voor je opleiding als advocaat maar ook voor de samenwerking en connectie in brede zin, tussen alle collega’s. De kunst is om de goede balans te vinden en een zekere flexibiliteit te behouden.

Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen bij het leiden van de HR-afdeling en hoe ga je hiermee om?

Mijn huidige HR team bestaat uit 31 FTE’s en is verdeeld in vier teams, te weten: recruitment, learning, compensation & data en HR advies & staffing. We hebben teams gebouwd met goede leads en zijn nu in transitie. Het belangrijkste en meest uitdagende is nu om samen met de leads echt een team te worden en minder als silo te fungeren. We stippelen de doelen nu uit, bepalen waar we gezamenlijk naar toe werken en bepalen aan de hand daarvan wat de dagelijkse werkzaamheden moeten zijn. Echt af maken waar je aan begint en nee durven zeggen tegen het zoveelste nieuwe initiatief. Mijn eigen uitdaging hierbij is dat mensen mij makkelijk weten te vinden en ik altijd graag wil helpen. Vanuit mijn enthousiasme en mijn gewoonte pak ik veel zaken op en probeer ik alle ballen hoog te houden, dat is best een uitdaging met een relatief nieuw bestuur, de vragen die einde jaar op komen in combinatie met al onze changeprojecten en de verhuizing naar een nieuw kantoorpand in maart 2024.

Wat beschouw je als je grootste prestatie of bijdrage aan de HR-afdeling tot nu toe?

Ik ben onwijs trots op waar het HR team nu staat. Formeel gezien ben ik in oktober 2020 gestart in mijn huidige functie. Precies op die dag ging een aangepaste HR structuur live, met minder mensen, terwijl iedereen al een half jaar thuis werkte vanwege corona. Met alle daarmee samenhangende uitdagingen ben ik aan de slag gegaan. Ik ben erg trots op de enthousiaste, gedreven en betrokken professionals in ons team en de manier waarop we samenwerken.

Kun je ons wat meer vertellen over je leiderschapsstijl?

Mijn leiderschapsstijl is niet directief. Ik werk zelf bij voorkeur in vrijheid en zo start ik ook op. Ik doe veel op basis van intuïtie, ga graag naast mensen staan en in samenwerking. Daarnaast neem ik ook graag leiding en zet ik structuren uit. In de directe aansturing ga ik het liefste naast mensen staan. Tenzij mensen niet leveren, dan kan ik er wel directiever in staan. Soms is het schakelen, maar dat kan ik inmiddels goed. Ik ben van nature snel enthousiast, heb veel energie en heb ook altijd een visie op waar iets heen moet en die deel ik graag. Ik ben in werkrelaties erg stabiel, stressbestendig en ik hou van dingen regelen maar schakel ook terug wanneer er reflectie nodig is. In mijn geval is what you see, is what you get goed van toepassing.

Hoe zorg je ervoor dat je up-to-date blijft?

Door veel te lezen blijf ik graag bij. Bij voorkeur lees ik veel (online) artikelen over leiderschap en thema’s die ons kantoor betreffen. Ik hou graag ontwikkelingen en trends over de advocatuur en consultancy bij.

Wat zie jij als de belangrijkste uitdagingen en kansen in HR op dit moment?

In de advocatuur zit de uitdaging binnen HR in het matchen van de lange termijn focus met korte termijn vraagstukken. De business is altijd druk met grote projecten en dan is het soms lastig om voor HR zaken voor de langere termijn aandacht en prioriteit te krijgen. Het laten zien waarom een bepaald HR onderwerp belangrijk is en daarin laveren is uitdagend. Tegelijkertijd is dat ook onze grootste kans! Want werken in de advocatuur is als topsport bedrijven. Wat topsporters beter doen is hun gezondheid en welzijn prioriteren om op de langere termijn meerdere keren te kunnen pieken en presteren. Gedisciplineerd afschakelen en op tijd rust nemen is onderdeel van hun training en wordt niet gezien als een nice-to-have. Rust is een voorwaarde om op lange termijn succesvol te kunnen zijn én blijven.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste soft skills die een HR-leider moet bezitten?

Verschillende people skills zijn van belang als je succesvol wilt zijn als HR leider. Je moet goed kunnen luisteren en kunnen doorvragen. Bij de aansturing van een team kun je met enthousiasme en positiviteit het verschil maken. Dat in combinatie met intuïtie, empathie en een zelfreflecterend vermogen. Je moet je ongelooflijk goed kunnen verplaatsen in andere mensen en hun standpunten kunnen begrijpen.

Kun je ons vertellen over je betrokkenheid bij SER Topvrouwen en waarom dit voor jou belangrijk is?

Vanaf juni 2022 ben ik member van SER Topvrouwen. Ik heb veel met het thema vrouwelijk leiderschap. Ik heb lang gedacht: als je maar hard werkt en je talent goed inzet dan kom je er wel. De statistieken in Nederland laten iets anders zien met zo weinig vrouwen aan de top. Heel langzaam lijkt er verandering aan te komen, maar het duurt natuurlijk al bizar lang. Daarnaast ben ik ook lid van een Round Table 4 Topvrouwen. Daar heb ik ook interessante gesprekken met vrouwelijk talent en breid ik ook mijn netwerk uit. De inzichten die ik daar op doe, probeer ik ook weer in mijn werk mee te nemen.

Welke adviezen zou je geven aan juristen die overwegen de overstap te maken naar een carriere in HR?

Het is belangrijk je te realiseren dat je helemaal opnieuw start. Laat je (snelle) oordeel varen en wees je bewust van de aannames die je doet. HR is een expertise. Mijn advies zou zijn om er helemaal open in te gaan, veel te doen, te durven en vooral fouten te maken!